Следвайте Гласове в ТелеграмСлед високо напрежение на протеста на енергетици и

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСлед високо напрежение на протеста на енергетици и
Коментари Харесай

Денков обеща на енергетиците и миньорите споразумение за плавен енергиен преход

Следвайте " Гласове " в Телеграм

След високо напрежение на митинга на енергетици и миньори пред прозорците на властта и извършени договаряния с премиера Николай Денков, бяха поети съответни задължения от страна на ръководещите.

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца съглашение за равномерен енергиен преход, което ще подсигурява работните места в мините и въглищните централи до 2038 година

" Получихме съответен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде основано държавно дружество. То ще бъде финансирано районно по Плана за възобновяване и резистентност за Стара Загора, Перник и Кюстендил ", разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който дружно с президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и представители на протестиращите, влезе да договаря с премиера. 

" Така даже и един миньор да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно дружество ", изясни Димитров. Това е единственият сигурен метод да подсигуряваме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 г, добави той. По думите му това е извънредно в центъра на съглашението и е единственият сигурен метод, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 година и ще продължат да работят и по-късно.

Снимка: Българска телеграфна агенция

" Да има национално съглашение, в което да опишем по години какво и по какъв начин се случва с мините в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък - с какъв брой хора работим и по какъв начин подсигурява държавното управление оттук насетне натоварването на държавните ТЕЦ-ове, в действителност на най-големия държавен Топлоелектрическа централа натоварването на неговата мощ. Тоест за такива съответни неща в това съглашение би трябвало да има задължения по години ", сподели още Пламен Димитров. 

Той акцентира, че чакат да бъдат подписани и финансирани основни механизми, с които може да се резервира заетостта.

Синдикатите са поискали от държавното управление ТЕЦ-2 на комплекса " Марица " да се разгласи за сериозна енергийна инфраструктура и да се натоварва, с цел да работи.

За ТЕЦ-Бобов дол синдикатите упорстват да има спомагателни ограничения, а мината там да не бъде затворена през 2026 година

КНСБ и КТ " Подкрепа " също по този начин желаят партиите в Народното събрание да станат поръчител за осъществяването на съглашението, в случай че се стигне до неговото сключване.

" Имаме единодушие по съвсем всички точки в декларацията ", разгласи министър председателят ДенковСнимка: Българска телеграфна агенция

" В хода на диалога установихме, че имаме единодушие по съвсем всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това по какъв начин би трябвало да се осъществят предложенията, които те вършат, само че това са по-скоро механически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември ". Това сподели министър председателят Николай Денков след срещата с представители на КНСБ И КТ " Подкрепа ".

Как протече митингът по-рано? 

Докато протестиращите чакаха резултата от договарянията се стигна до малко напрежение, като полицията предотврати опит за навлизане в постройка на Министерски съвет. 

" Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от договарящата ни група. Явно са им взети телефоните. Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата ", обявиха по-рано протестиращите, представени от DarikNews.bg. 

" Тук сме, с цел да кажем изрично, че желаеме ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България. Днес сме се събрали не за нарастване на заплати, не за работа, а с цел да спасим България. Защото без енергетика няма България ", настоя Деян Дяков - ръководител на КНСБ в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", представен от " 24 часа ". 

" Управляващите желаят да заменят тази сила със слънце и вятър. Какво ще вършим зимата, от кое място ще черпим този ток? Ще идва от борсата, където е доста по-скъпа и отново ще бъде създавана от въглища, само че от други страни. Пак ще станем вносител на електрическа енергия ", уточни той.

Протестиращите на площад " Независимост " носеха плакати с надписи " Това не е преход, а разгром за района ни! ", " Искаме сигурна работа! Искаме несъмнено бъдеще! ", " Погубвате България! ", " Да запазим бъдещето, нашето естествено благосъстояние ", до момента в който скандираха " Оставка ".

Подкрепа към протестиращите показаха и депутати от Има Такъв Народ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Депутатът от " ИТН " и ръководител на парламентарната група Тошко Йорданов, дружно със свои сътрудници, излязоха на площада при събралото се голям брой. Той сподели на протестиращите, че " боклуците в постройката зад мен ви лъжат ", визирайки Народното събрание.

Снимка: Българска телеграфна агенция

" Когато бяхме в коалиция с ПП-ДБ и Българска социалистическа партия и пристигна Планът за възобновяване, имаше среща, на която " ИТН " изрази противоречие с това, което предлагаха за Мариците. После Кирил и Асен написаха проектите такива, каквито са в този момент. На предишния митинг Кирил Петков го видях с една каска, на която пишеше министър председател. Предлагам да изяде една каска с въглища. Трябва да знаете, че никой не може да ви спре, в случай че сте толкоз обединени. Истината е, че на никой вътре не му пука за вас, или най-малко на тези от " сглобката ", сподели пред протестиращите Тошко Йорданов.

Включи се и Искра Михайлова от " Възраждане ": " Важно е, че сме обединени в нашата борба. Знаем, че ни се диктуват решения от Европейски Съюз и за жалост имаме държавно управление, което се подчинява, и ни унищожават. Трябва да отстояваме позициите си. Не желаеме ПВУ, който се занимава с унищожаването на българската енергетика. Tези териториални проекти за обективен преход, в които няма нито преход, нито проект, не ги желаеме. Искаме да работим. Оставка! "

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък поздрави синдикатите за това, което вършат, тъй като по думите му някои от депутатите правели удар по въглищните ни централи.

Източници: dnes.dir.bg, БНР

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР